Ve kapı tamamen kapandı: Emeklinin hayali suya düştü

“`html

DEVLET DENETLEME KURULU İÇİN YENİ DÜZENLEMELER AÇIKLANDI

Yeni kanun teklifi ile Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Başkan ve Üyelerine dair mevcut düzenlemeler gözden geçirilerek güncellenecek. “Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” adı altında, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nden gelen denetçilerin yetki ve sorumlulukları da yasaya dahil edilmiştir. Böylelikle DDK, kamu yararına hizmet eden dernekler, vakıflar ve kooperatiflerde detaylı incelemeler, araştırmalar ve denetimler gerçekleştirebilecek. Sabah gazetesinin bildirdiğine göre, denetçiler, soruşturma grupları çerçevesinde verilen görevlerle ilgili olarak inceleme ve araştırma yapmakta, denetimler sırasında gerekli bilgi ve belgeler talep edebilecek; bu süreçte raporlar oluşturarak Kurul’un toplantılarında sunum yapabileceklerdir.

Denetim görevini yerine getiren Kurul üyeleri ve denetçiler, denetim altındaki kuruluşların yetki ve sorumluluklarına sahip olacak. Herhangi bir engel veya zorluk çıkaran görevli kamu görevlilerine yönelik olarak, suç delillerinin karartılması ihtimali ortaya çıktığında, görevden uzaklaştırma önerisinde bulunma yetkisi ile hakları bulunmaktadır. Uzaklaştırma gerekçelerinin ilgili amirine, Kurul Başkanına ve diğer ilgililere iletilmesi sağlanacak, eğer denetim sonucu suç işlendiği tespit edilmezse, görevden uzaklaştırılan çalışan derhal eski görevine dönecek.

TMSF’YE YENİ YETKİLER

Yapılan düzenleme ile bazı kanunlarda geçici maddeler ekleniyor. Türk Ceza Kanunu’ndaki, “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ve “Terörizmin Finansmanı” ile ilgili güçlü şüphelerin olduğu hallerde, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince, kayyum atanmasına karar verilmesi durumunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) beş yıl süreyle kayyum olarak atanabilmesine olanak tanınmaktadır. TMSF, Bankacılık Kanunu’ndaki yetkileri dahilinde şirketlerin yönetim ve kontrolünü elinde tutabilecektir. Bu vesileyle, TMSF gözetiminde olan şirketlerin genel kurul yetkileri de kullanıma açılacak, söz konusu şirketlerin mali yapılarına zarar vermemek adına gerekli önlemler alınacaktır.

Hangi şirketlerin veya malvarlıklarının tasfiye ve satışını TMSF karar verecek. Bu kuruma devredilen varlıkların yönetimi, yoluyla elde edilecek gelir ise borçların ödenmesinin ardından kullanılabilecektir. Ayrıca, fesih ve tasfiye işlemlerinin tamamlanmasının ardından varsa elden kalan bakiyeler Hazine’ye irat kaydedilecektir. TMSF’nin kayyum olarak faaliyetleri, daha önce belirttiğimiz gibi, yönetimsel yetkilere sahip olacak ve gerekli denetimler yapılabilecektir.

KAYYUM UYGULAMALARINDA YENİ AVANTAJLAR

TMSF tarafından yönetilen şirketler, hukuki süreçlerde harçlardan muaf tutulacak. Kayyum atanan şirketlerin mülkleri hakkında alınan tedbir kararları da TMSF’nin kayyum olarak atanması ile kendiliğinden geçersiz hale gelecektir. TMSF’nin atadığı yetkililer, Bankacılık Kanunu kapsamındaki yükümlülüklere tabidir. Kiracı ve personel haklarının korunması hedeflenen bu uygulama, şirketlerin daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.

Eğer şirketin varlıkları müsadereye tabi tutulursa, bu süreç asıl karar süreci ile birbirine paralel sürdürülerek tamamlanacaktır. Şirketin gayrimenkul, varlık ve alacaklarının müzayedesi, tamamen TMSF’nin ilgili yasal çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu hususta elde edilen gelir, şirketin borçlarının ödenmesinin ardından kullanıma sunulacaktır.

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Elektrik Piyasası Kanunu’nda radikal değişiklikler yapılarak Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile TETAŞ arasındaki enerji anlaşmaları devam ettirilecektir. EÜAŞ, tüm enerji satış ve alım işlemlerini yürütebilirken, başka enerji firmalarıyla da işbirliği içinde olabilir. EÜAŞ, enerji mübadele, ithalat ve ihracat sözleşmeleri imzalamakla birlikte, mevcut imtiyazlarının sürekliliğini sağlayarak pazar konumunu güçlendirmeye çalışacaktır.

Bunun yanı sıra, EÜAŞ, yerel kömür yakıtlı elektrik santrallerinden de enerji temin etme yetkisine sahip olacak. Yeraltındaki enerji kaynağının istikrarlı bir şekilde kullanılması için gereken tüm önlemler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

EMEKLİLERE YENİ MÜJDE!

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NE KADAR OLACAK?

Yeni düzenlemeyle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmakta. Artık, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığına hak kazanan emeklilerin asgari ödeme tutarı, 2025 Ocak ödeme dönemine geçerli olmak üzere 14 bin 469 liraya çıkıyor. Ayrıca, iş gücü maliyetlerinin azaltılması amacıyla işverenlere, 2025 yılı boyunca günlük 33,33 lira, aylık toplamda ise 1000 TL asgari ücret desteği sağlanacak.

SİGORTA PRİMİ VE İŞSİZLİK SİGORTASI KONUSUNDA YENİ AÇIKLAMALAR

Destekten yararlanacak kişiler için, belirli dönemler boyunca aylık prim bildirimi yapılması zorunludur. Eğer sigortalı sayısı eksik bildirilirse, bu düzenlemeler uygulanmayacaktır. Ayrıca, devletin primleri karşıladığı durumlarda işverenin ödeyeceği prim miktarı belirli limitler dahilinde karşılanacak.

PRİM ÖDEME GÜNLERİ DİKKATE ALINACAK

Özellikle yer altı maden işçileri için belirlenen asgari kazanç, yıllık değerlendirmelere göre belirlenecek. Ayrıca, belirli hizmet alımlarında, iş güvencelerinin kırılmaması amacıyla, sigorta primleri üzerinden tasarruf yapılacak ve Türkiye İş Kurumu’na iade edilecektir.

“`

Related Posts

AJet’ten Babalar Günü’ne özel yüzde 30 indirimli bilet kampanyası

AJet, Babalar Günü’ne özel tüm yurt içi ve yurt dışı uçuş biletlerini yüzde 30 indirimle satışa sundu.

Borsa güne sert düşüşle başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Orta Doğu’daki İran ile İsrail arasındaki saldırıların ardından güne yüzde 3,71 değer kaybederek 353,42 puan düşüşle 9.166,80 puandan başladı.

İsrail-İran gerilimi piyasaları vurdu: Küresel piyasalar diken üstünde! (13 Haziran 2025)

ABD’nin en önemli ticaret ortağı Çin ile kalıcı bir anlaşma sürecine girmesi ve diğer ülkelerle uzlaşma sağlanacağına yönelik artan beklentiler pay piyasalarını desteklerken, İsrail’in İran’a yönelik saldırısı sonrasında yatırımcılar jeopolitik …

Hazır beton sektörüne yönelik rekabet soruşturması tamamlandı

Rekabet Kurulu, Ankara’daki hazır beton sektörüne yönelik soruşturma kapsamında 4 şirkete yaklaşık 4 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,8 arttı.

Bedava benzin üreten cihaz satışa çıkıyor

ABD’li Aircela, havadan benzin üreten devrimci bir cihaz geliştirdi. 2025’te piyasaya sürülecek cihaz, karbondioksit, su ve yenilenebilir enerjiyle çevre dostu yakıt üretiyor, mevcut motorlarda kullanılabiliyor. New York merkezli Aircela …