‘9. Yargı Paketi, yargıya taşındı: CHP AYM’ye başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın Yargı Paketi’ni Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kamuoyunda ‘9. Yargı Paketi’ olarak bilinen 7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 11 maddesinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Günaydın, “Toplumun ve kamu yararının ilkesinin korunması bizim için asıl önceliklidir. CHP, anayasal düzeni korumaya, hukuku savunmaya devam edecektir” dedi.

Başvurunun ardından açıklama yapan Gökhan Günaydın, “TBMM’de Cumhur İttifakı çoğunluğu Anayasa’ya aykırı kanunlar çıkartmaya devam ettikçe, biz de anayasal düzeni korumak amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne konuyu taşımaya devam edeceğiz” dedi.

11 Maddenin İptali İsteniyor

Günaydın, AYM’ye yapılan başvuruda iptali istenen düzenlemeleri şöyle sıraladı:

  • Elektronik ortamda yapılan açık artırmalarda mülkiyet hakkının aksine esas alınan sürenin Adalet Bakanlığı’nca belirlenmesi.
  • Adli yardım ödeneğinin 2 no’lu barolara üye sayısına oranla fazla miktarda pay ayrılarak verilmesi.
  • Hukuk mesleğine giriş ve idari yargı ön sınavlarının kapsamını hukuki belirlilik ilkesinin aksine yönetmelikle belirleme çabası.
  • Adalet müfettişlerine kanuni ölçüt öngörülmeksizin ve özel hayata saygı ilkesinin aksine hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını hakim ve savcılar bakımından araştırma görevinin verilmesi.
  • Adalet müfettişlerinin görevleri ile çalışma usul ve esaslarının Adalet Bakanlığı’nca belirlenmesi.
  • Yine Adalet müfettişlerine her türlü bilgi ve belgeyi toplama yetkisinin verilmesi ki bu açıkça kişisel verilerin korunması hakkına aykırıdır.
  • Özel hayata saygı gösterilmesini isteme hakkı ile etkili başvuru hakkının aksine, baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın alt soyu, anası veya babasının soy bağının reddi davası açabilmesinin hukuka aykırı olarak şarta bağlanması.
  • Hakaret suçunun biçimlerinin bir kısmının ön ödeme kapsamına alınıp kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hakaret suçunun uzlaştırılmaya tabi tutularak ikili bir yapı oluşturulması.
  • Lehe kanunun geçmişe yürümesi ilkesinin aksine, 14 Kasım 2024 tarihi itibarıyla soruşturma veya kovuşturma evresinde bulunan dosyaların ön ödeme yerine uzlaştırma hükümlerine göre sonuçlandırılması.
  • Yine Devlet İhale Kanunu’nun kapsamından, vakıf kültür varlıklarının restorasyon ve onarım karşılığı kiralama işleminin çıkartılması, ki bu yeni usulsüzlüklere neden olacaktır.
  • Ve devletin ormanları koruma yükümlülüğünün aksine, 18 Nisan 2024 tarihinden önce ormanlarda adli hizmet tesisleri ile ceza infaz kurumlarının ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın bulunması veya yapılması amacıyla verilen ön izinlerin kesin izinlere dönüştürülmesi.

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Bursa’da feci kaza: Küçük çocuk can verdi

Bursa’da otomobilin çarptığı bisikletli çocuk yaşamını yitirdi.

Resmî Gazete’de bugün (20 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (20 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Hüda Kaya hakkında beraat kararı

Hüda Kaya hakkında beraat kararı

Sağlık emekçilerinden maaş kesintilerine tepki: Maaş bordrolarını yaktılar

Eskişehir’de sağlık emekçileri, “Son 6 ayda aile sağlığı merkezine başvurmayan hastadan dolayı aile hekimlerinin ve ebe/hemşirelerin maaşından kesinti yapılır” düzenlemesi gerekçe gösterilerek aile sağlığı merkezi çalışanlarının maaşından kesinti yapılmasını protesto amacıyla bordrolarını yaktı.

Eski Bakan’dan tehdit gibi açıklama: ‘Hürmüz boğazını tamamen İran kontrol etmeli’

Eski İran Ekonomi Bakanı İhsan Handuzi, Hürmüz Boğazı’ndan geçen LNG ve petrol tankerlerinin sadece İran’ın izniyle geçebileceğini söyledi. Bu politikanın derhal uygulanması gerektiğini savunan Handuzi, aksi halde ülke içinde çatışmaların süreceğini belirtti. İran yönetimi konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

MHP’li Özdemir’den kene ısırığı vakalarıyla ilgili iki Bakanlığa soru önergesi

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, son dönemde artış gösteren kene ısırması vakalarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na soru önergesi verdi.