Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Sen misin kaçağını yıkan! ‘Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın yeğeni, Ramazan Gülten’i tehdit etti’ iddiası

Beylikdüzü’nde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın yeğeni Aziz Saral’a ait eğlence mekanı İBB tarafından “kaçak” olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Aziz Saral’ın yıkımın ardından “bunun hesabı sorulur” diye tehditte bulunduğu öne sürüldü. Başdanışman Oktay Saral ise ‘manipülasyon’ deyip konuyu yargıya taşıyacağını duyurdu.

Fatih Altaylı: Şu anda AKP ile Saray arasında çok ciddi sorunlar var

Fatih Altaylı: Şu anda AKP ile Saray arasında çok ciddi sorunlar var

Market sahibini bulamayınca yaptığı hareket gündem oldu

Adana’da bir lise öğrencisi, girdiği markette kasiyeri bulamayınca aldığı suyun ücretini tezgaha bırakarak, yanındaki deftere de not yazdı. Örnek davranışıyla takdir edilen liseli öğrenci güvenlik kamerasına yansıdı.

Merz’e soğuk duş: 6 oyla ilk turu geçemedi

Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Friedrich Merz, Federal Meclis’te yapılan ilk tur oylamada yeterli oyu alamayarak başbakan seçilemedi. Oylama sonucu dış basında ‘süpriz’ ve ‘beklenmedik sonuç’ değerlendirmeleri ile yer aldı.

Tam kuracaklar derken… Merz, ilk turda Şansölye olamadı

Almanya’da Friedrich Merz, SPD ile kurduğu yeni koalisyona rağmen başbakan seçilemedi. Meclis oylamasında sadece 310 oy aldı. Hükümetin kurulması için 14 gün içinde yeniden oylama yapılması gerekiyor.

Eski yetkili itiraf etti: İşte ABD’li zenginlerin bilim kurgu gibi kaçış planı

Eski ABD Hükümeti yetkilisi Catherine Austin Fitts, devletin milyarlarca dolarlık bütçeyi olası bir ‘yok oluş’ senaryosunda zenginleri kurtarmak için gizli bir plan dahilinde harcadıklarını öne sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir