Türkiye’de kestane üretimi arttı

2024 Bitkisel Üretim İstatistikleri’ne göre, Türkiye’de kestane üretiminin geçen yıl 2023’e göre yüzde 4,4 artışla 74 bin 300 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kestane üretiminde yüzde 30’un üzerindeki payla Aydın birinci sırada gelirken, bu ili yaklaşık yüzde 30 ile İzmir izledi. Diğer illerin toplam üretimdeki payları yüzde 6’nın üzerine çıkmadı. Bartın yüzde 6 civarındaki payla üçüncü, kestanesiyle ünlü Bursa ise son yıllarda hastalıklar nedeniyle üretimin düşmesi sonucu yüzde 5’e yakın payla dördüncü sırada yer aldı.

Kış aylarının sağlık deposu yiyeceklerinden olan kestane, içerdiği yüksek C vitamini ile grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyor, bünyesindeki potasyum ile soğuk havalara karşı direnç oluşturuyor ve karbonhidratıyla kışın enerji kaynağı olarak dikkati çekiyor.

Pazar ve marketlerde kilosu kalitesine ve iriliğine göre 100 ila 300 lira arasında değişen fiyatlardan satılan kestane, kırsalda soba üzerinde büyükşehirlerde fırında ya da haşlama olarak tüketiliyor. Uzmanlar kestanenin faydalarından bu şekilde daha fazla yararlanabileceğini belirtiyor.

Kestane, kebabı ile damak çatlatırken şekeri ile de ağızları tatlandırıyor. Bu kış besini, kebap olunca kilosu 700 liraya çıkıyor. Genellikle küçük kese kağıtlarında 100 ya da 200 gram şeklinde satılan kestane kebabının kilosu 700 liraya varıyor.

Şekere dönüşüp hediyelik olunca fiyatı katlanarak artıyor. Kestane şekerinin kilosu kestanenin iriliğine ve hediyelik kutusuna göre değişmekle beraber 900 ila 1500 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Sanayi üretimi ev tipi olanları 750-900 lira, kavanozda satılanları ise 700 lira civarında alıcı buluyor. Uzmanlara göre kestane şekerinin fazla tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor ve sağlık açısından faydaları sınırlı oluyor.

Related Posts

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …

Toplu ulaşıma zam geldi: 1 Temmuz’da başlıyor

Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehir içi toplu taşıma ücretlerinde yeni bir düzenlemeye imza attı. TÜİK’in enflasyon verileri temel alınarak yapılan zam kararı doğrultusunda, şehir içi otobüs, minibüs, taksi ve servis ücretlerine artış …