İnsan vücudu her 7 yılda bir kendini tamamen yenileyebilir mi? Bilim yeni bir cevap verdi

İnsan vücudundaki hücrelerin her 7 yılda bir tamamen yenilendiği yönündeki yaygın inanışın bilimsel olarak doğru olmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar, bu sürecin çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. IFL Science’ın haberine göre, bilim insanları hücrelerin 7 yılda tamamen yenilendiği efsanesini çürüttü.

2005 yılında gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, vücuttaki hücrelerin her 7 yılda bir yenilendiği fikrini gündeme getirdi. Hücrelerin yaşını belirlemek için geliştirilen yeni bir teknikle yapılan araştırmada, Karolinska Enstitüsü’nden kök hücre uzmanı Jonas Friesen, yetişkin insan hücrelerinin ortalama yaşının 7 ila 10 yıl arasında değişebileceğini ileri sürdü.

Çağdaş bilim insanları, vücuttaki tüm hücrelerin aynı yapıya sahip olup aynı işlevleri yerine getirmesi durumunda, bu hücrelerin eş zamanlı olarak yenilendiğinden söz edilebileceğini belirtiyor. Ancak, insan vücudunda farklı hücre tiplerinin bulunması ve her birinin kendine özgü yenilenme döngüsüne sahip olması, bu sürecin daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Mide zarını döşeyen hücreler, agresif mide ortamına maruz kaldıkları için her 2-3 günde bir yenilenir. Sindirim sistemi hücreleri ise biraz daha uzun süre hayatta kalır ve 4-5 günde bir yenilenir. Bu hücreler, vücudun her gün yaklaşık 300 milyar hücre kaybettiği hücresel yenilenme sürecinin önemli bir kısmını oluşturur. Eritrositler (kırmızı kan hücreleri) ise yaklaşık 120 gün boyunca görev yapar. Sinir sisteminin temel yapı taşları olan nöronlar ise, hasar almadıkları sürece yaşam boyu varlıklarını sürdürebilir.

Related Posts

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Sürekli yorgun musunuz? Nedeni mini felç olabilir!

Yeni bir araştırma, geçici iskemik atak (mini felç) geçiren hastalarda yorgunluğun, özellikle kaygı veya depresyon öyküsü olan kişilerde, bir yıla kadar devam edebileceğini öne sürüyor. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun nedeni mini felç geçirmiş olmanız olabilir.