Kilisenin yeni Büyük Aslanı: Vatikan’da bir Trump

Papa Seçimi ve Vatikan’ın Politik Etkisi

Papa seçimi her zaman politik bir süreç olmuştur. Tarihsel olarak, antiemperyalist ideallere sahip Polonya’dan gelen Birlik İlkesi temalı Papa Johannes Paulus II’nin ardından, şimdi de ABD’den bir papa seçildi. Bu durum, küresel politikanın ve Vatikan’ın Papa seçimlerindeki etkisinin önemini ortaya koyuyor.

Amerikalı Kardinal Robert Prevost, yani Papa 14. Leo, altı favori aday arasında yer almıyordu. Dolayısıyla seçilmesi bir sürpriz oldu ve ABD Başkanı Donald Trump da bu kararı memnuniyetle karşıladı. Bu durum, Vatikan ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğinin işareti olarak kabul edilebilir.

Bu seçimde 133 kardinalin tamamının oy kullanması da dikkat çekici bir detaydı. Bu durum, bugüne kadar yaşanan en büyük seçmen katılımı olarak tarihe geçti. Ayrıca, yeni papanın Augustinian tarikatının lideri olduğunu da unutmamak gerek.

Papa 14. Leo oldukça genç bir papa olarak kabul ediliyor. 1955 yılında Chicago’da doğan Papa, aynı zamanda Peru vatandaşıdır ve matematik alanında Villanova Üniversitesi’nden lisans derecesine sahiptir.

Prevost’un seçtiği isim olan Leo, 461 yılında ölen Aziz I.Leo’ya atıfta bulunuyor. Bu seçimin belirli bir anlamı olduğu düşünülürken, yeni Papa’nın kişiliği ve tutumları da dikkate alındığında bu seçimin yapıldığı anlaşılabilir. Yeni Papa, Batı medyasının İsa’nın öğretileriyle çelişen popüler kültür unsurlarına karşı eleştirel bir yaklaşım sergilemiştir.

Papa 14. Leo’nun Peru’da piskopos olarak görev yaptığı dönemde, cinsiyet eğitimi politikalarına karşı çıktığı bilinmektedir ve Venezuela’dan gelen göçmenlere destek vermiştir. Ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in görüşleriyle farklılık göstermiştir.

Yeni Papa 14. Leo’nun Trump ile iyi anlaşması bekleniyor. Vatikan’ın, önceki Papa zamanında Trump’ın tutucu görüşlerinden faydalanamadığı göz önüne alındığında, yeni Papa ile ilişkilerin daha sıcak olması beklenmektedir.

ABD’de ve diğer Hıristiyan Katolik ülkelerde birçok Trump taraftarı bulunmaktadır. Ancak, bu ortaklığın dünya üzerinde olumlu etkileri olup olmayacağı belirsizdir. Tarih boyunca benzer ittifaklar, Sovyetler Birliği’nin çöküşüne yol açmıştır. Dolayısıyla, ABD’de Trump ile kurulacak Vatikan ittifakının dünya üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusudur.

Vatikan’ın yeni lideri, umarız yanlış hamleler yapmaz ve Kilisenin geleceği için olumlu adımlar atar.

Related Posts

Ağır ağır çöküyor

Amerika’nın en kalabalık 28 şehrinin yılda 2-10 milimetre battığı tespit edildi. Uzmanlara göre yeraltı sularının aşırı kullanımı, şehirlerin altını boşaltarak çökmeye neden oluyor.

Terör örgütü PKK’nın kongresini toplamasının ardından DEM Parti’den açıklama

DEM Parti’den yapılan açıklamada, “Onurlu bir barış ve demokratik çözüm yolunda yeni bir sayfa açılıyor. DEM Parti olarak bu tarihi dönüm noktasından sonra, Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için başta TBMM olmak üzere tüm demokratik siyaset kurumlarının sorumluluk almasının gerekliliğine inanıyoruz.” denildi.

İsrail basını, Trump yönetiminin Hamas ile ateşkes için Netanyahu’ya baskı yaptığını öne sürdü

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin İsrail yönetimine Gazze’de ateşkes için baskı yaptığını iddia etti. Gazete, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak, Başkan Trump’ın Mayıs ayında planlanan Orta Doğu ziyareti öncesinde Hamas’la ateşkes anlaşması sağlanması için diplomatik girişimlerin yoğunlaştığını belirtti.

Starbucks’a TIR çarptı

ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Oceanside kentinde, bir TIR’ın Starbucks şubesine çarpması sonucu iki kişi yaralandı. 7 Mayıs Çarşamba günü saat 04.44 civarında meydana gelen olayda, TIR sürücüsünün kırmızı ışıkta geçtiği ve ardından yaşadığı …

Türkiye de listede: İşte Avrupa’nın en iyi 10 plajı

İngiltere’nin dünya çapındaki gazetelerinden The Guardian, okurlarının gözünden Avrupa’nın en güzel plajlarını sıraladı. Listede Türkiye’nin gözde tatil cenneti de yer aldı…

Doğalgaz hattına yıldırım düştü, alevler iki gün boyunca sönmedi

Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde doğal gaz boru hattına yıldırım isabet etmesi sonucu çıkan yangın, iki gün süren kontrollü müdahalenin ardından söndürüldü. Gaz akışında herhangi bir aksama yaşanmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir