ABD 2 yıl önce döndüğü UNESCO’dan yeniden ayrılacak

Washington Yönetimi UNESCO’dan Çekiliyor!

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Anna Kelly, New York Post’a yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin UNESCO’dan çekilme kararı aldığını duyurdu.

Kelly, Amerika’nın UNESCO’dan çekilme kararını, “UNESCO’nun, Amerikalıların kasımda tercih ettiği sağduyulu politikalarla tamamen uyumsuz, ayrıştırıcı kültürel ve sosyal konuları desteklemesi” olarak açıkladı.

Associated Press’in (AP) haberine göre, çekilme kararı, UNESCO’nun “İsrail karşıtı önyargılar” nedeniyle alınmıştır ve Aralık 2026 itibariyle yürürlüğe girecektir.

Ayrıca, Beyaz Saray’dan bir yetkilinin de ABD’nin çekilme kararını onayladığı belirtilmektedir.

Donald Trump Döneminde İkinci Kez ABD Çekiliyor

Bu kararla birlikte, ABD, Başkan Donald Trump döneminde ikinci kez UNESCO’dan ayrılma kararı alarak örgüt tarihinde üçüncü kez ayrılmış olacaktır.

Amerika, Trump’ın ilk döneminin 2017 yılında, “İsrail karşıtı duruşu” ve “yapısal reform ihtiyacı” sebepleriyle UNESCO’dan çekilmişti. Joe Biden yönetiminde ise 2023 yılında tekrar üye olmuştu.

UNESCO, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulmuş olup, Paris merkezli olarak faaliyet göstermekte ve BM’nin küresel eğitim, bilim ve kültür alanlarına odaklanmaktadır.

ABD’nin UNESCO İle İlişkisi

ABD, ilk olarak, 1981-1989 yılları arasındaki Başkan Ronald Reagan döneminde, 1984 yılında UNESCO’dan ayrılmıştı. O dönemdeki gerekçe, örgütün “hemen hemen her konuyu gereksiz yere siyasallaştırması, özgür toplumlar ve özgür basına düşmanlık sergilemesi ve bütçesini aşırı genişletmesi” olarak belirtilmişti.

George W. Bush döneminde ise, 2003 yılında tekrar UNESCO’ya katılmıştı.

Related Posts

Ünlü bar zinciri resmen iflas etti

Lüks bar zinciri mali dar boğaza daha fazla dayanamayarak resmen iflas attı. 20’ye yakın işletmenin bir kısmını tamamen kapatırken, bir kısmını da devretme kararı aldı. İngiltere merkezli bar işletmesinin iflası çalışanları da olumsuz etkiledi.

Ömer Çelik açıklama yapıyor

Ömer Çelik açıklama yapıyor

NASA, sessiz süpersonik uçağı test etmeye başladı: Ses hızının 1,4 katına çıkabiliyor

NASA, sonik patlamaların yaşanmasına sebep olmayan ve ses hızının 1,4 katına çıkması beklenen uçağı test etmeye başladı.

CHP’li Emir’dan Fahrettin Altun’un avukatına: O belgeleri siz paylaştınız, şimdi çıkıp “Yargıyla ilgisi yok” diyemezsiniz!

CHP’li Emir’dan Fahrettin Altun’un avukatına: O belgeleri siz paylaştınız, şimdi çıkıp “Yargıyla ilgisi yok” diyemezsiniz!

Tekirdağ’da şehri kötü kapladı: Nedeni araştırılıyor

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde yayılan kötü kokular üzerine inceleme başlatıldı. Ekipler, kokunun nedeni araştırılıyor.

Beşiktaş’ta Al Musrati krizi

Beşiktaş’ta kendisine kulüp bulunması istenen Al Musrati, adeta kriz çıkardı. Deneyimli orta saha oyuncusu, Beşiktaş yönetimine ayrılması için bir şart sunarak, “Braga’da mutluydum. Her şeyimi bırakıp Beşiktaş’a geldim. Beni istemiyorsanız kalan 2 yıllık paramı da ödersiniz, ancak öyle giderim” dedi.