Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 2,2 oldu

Almanya’da Enflasyon Aralık Ayında Yüzde 2,6’ya Yükseldi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin Aralık 2024 öncü verilerini yayınladı. Buna göre, kasımda yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon, aralıkta yüzde 2,6 seviyesine yükseldi. Ülke genelinde enflasyon oranı art arda üçüncü ay artmış oldu.

Almanya’da enflasyon oranı aylık bazda yüzde 0,4 artarak yükseldi. Piyasaların beklentisi, yıllık enflasyonun aralıkta yüzde 2,4’e çıkacağı yönündeydi.

AB uyumlu TÜFE de aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarken, yıllık bazda yüzde 2,9 artış gösterdi.

Almanya’da enerji ve gıda fiyatları, Kovid-19 salgını sonrası en büyük fiyat artışı etkenleri olarak öne çıkıyor. Gıda fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 2 artarken, enerji ürünleri yüzde 1,7 düşüş gösterdi.

Enerji ve gıda haricindeki enflasyon da 2024 Aralık ayında yüzde 3,1 seviyesine yükseldi. Hizmet enflasyonundaki yüzde 4’lük artış oranının kasımdaki yüzde 4’e kıyasla aralık ayında yüzde 4,1’e yükselmesi dikkat çekti.

Almanya’da siyasi belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde gelen enflasyon yükselişi, 23 Şubat’ta yapılacak federal seçimlerden önceki önemli ekonomik verilerden biri olarak kaydedildi.

Ortalama Enflasyon Yüzde 2,2 Oldu

Destatis’in verilerine göre, 2024 yılında Almanya’da enflasyon ortalaması yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. Ülkede enflasyon 2022’de yüzde 6,9 ile 1951’den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. 2023’te ise ortalama enflasyon yüzde 5,9 olarak kaydedilmişti.

2019’da Kovid-19 salgını öncesi enflasyon yüzde 1,4 iken, salgının başladığı 2020’de yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşmişti.

Öte yandan, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) yarın Avro Bölgesi’nin 2024 Aralık ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Bölge enflasyonunun kasımda yüzde 2,2 olan seviyesinden aralıkta yüzde 2,4’e yükselmesi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası çift haneli rakamlara çıkan enflasyonun bu yıl yüzde 2 hedefine ulaşmasını bekliyor.

Related Posts

Dışişleri Bakanı Fidan, Stenergard ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Varşova’da düzenlenen AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ile görüştü.

Annesinin telefonunu gizlice alan çocuk internetten 4 bin dolarlık 70 bin lolipop siparişi verdi

Kentucky eyaletinde 8 yaşındaki bir çocuk, annesinin telefonunu gizlice alarak 4 bin dolara 70 bin adet şeker siparişi verdi.

CHP’li Gürer: ‘Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkisi olan olan Çin tuzunun ülkemizde kullanımı devam ediyor’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de halk arasında Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın gıdada kullanımının yarattığı sorunlara dikkat çekerek “Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkisi olan aşırı tüketim halinde baş ağrısı, migren, çarpıntı, yorgunluk yapan bu Çin tuzu ülkemizde ise kullanımı devam ediyor” dedi.

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ hastaneye sevk edildi!

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, rutin kontrolleri için hastaneye sevk edildi.

X hesabı kapatılan İmamoğlu TikTok’tan seslendi

23 Mart’tan beri Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun x hesabına erişim engeli getirildi. İmamoğlu erişim engelinin ardından halka TikTok’tan seslendi.

Nihat Kahveci’nin çocuklarına yaklaşması yasaklandı

Bakırköy 2. Aile Mahkemesi, eski milli futbolcu Nihat Kahveci’nin çocuklarına yaklaşmasını yasakladı. Kahveci’nin eski eşi Pınar Kaşgören’in başvurusu üzerine verilen kararda, Kahveci’nin çocuklara 500 metreden fazla yaklaşmamasına hükmedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir