Ankara’da Erdoğan-Zelenski zirvesi | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş artık sona ermeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Lideri Zelenski’nin görüşmesi sona erdi. Görüşme 3 saat sürdü.

Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı.

“Savaş artık sona ermeli” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savaşın kazananın barışın kaybedeni olmaz. Çok sayıda masumun ölümüne ve muazzam bir yıkıma neden olan bu savaş artık sona ermelidir. Her iki taraf için güvenilir bir arabulucu olmaya samimi olarak gayret gösterdik. Gelinen aşamada sayın Trump’ın savaşın müzakereler yoluyla sonlandırılması için başlattığı bir diplomatik girişim mevcut. Bu yaklaşım Türkiye’nin son 3 yıldır izlediği politika ile örtüşüyor.” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

“Müzakere sürecinin kalıcı bir barışla sonuçlandırılması için her türlü desteği vereceğimizin altını çizdim. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirşilmesi muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahbi olacaktır. Zelenski ile görüşmemizde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi bir kez daha hatırlattım.”

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği bizler için çok çok önemli. Toprak bütünlüğüne Türkiye’nin saygısını hep anlattık. Bundan sonraki süreçte de özellikle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü bizim olmazsa olmazımızdır. Egemenliği aynı şekilde olmazsa olmazımızdır.”

“Barışın temini ile alakalı bir an önce adım atalım istiyoruz. Adil bir barış için tüm dünya barıştan yana tavır almalı. Temennim odur ki gerek Dışişleri Bakanımın muhatabıyla görüşmelerinde gerek Putin ile görüşmelerimde barışla ilgili yolu temin ederiz ve adımları da atarız”

“BARIŞ MASASINDA TÜRKİYE VE AVRUPA DA OLMALI”

Ukrayna Lideri Zelenski ise, “Türkiye’de artık alışık olduğumuzu misafirperverlik ve Ukrayna-Türkiye müzakerelerinde yapıcı yaklaşımınızdan son derece memnunum. Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda her zaman çok ilkelidir. Tüm küresel süreçleri görüştük. Savaşı bitirecek süreci ele aldık. Barış masasında Türkiye ve Avrupa da olmalı.” dedi.

“ABD-RUSYA GÖRÜŞMESİ SÜRPRİZ OLDU”

Herkesten çok savaşın bitmesini istediklerini belirten Zelenski, “Bunu istiyoruz ama arkamızdan birşeyler kararlaştırılsın demiyoruz. Ukrayna olmadan ‘Ukrayna’da savaşı nasıl bitiririz’ tartışması olmaz. Amerika-Rusya görüşmesi bizim için sürpriz oldu. Biz medyadan bu bilgiyi öğrendik. Ben Suudi Arabistan’a gitmeyeceğim.” diye konuştu.

“İLK ADIM ESİR TAKASI OLMALI”

“Bana göre bugün itibariyle gayet açık ki silahla cephede hiç bir taraf kazanamaz. Rusya bunu istiyordu ama yapamadı. Ukrayna bağımsızlığını korudu. Çok yüksek bir bedel ödedi. Diplomasiye geçiş olmalı ama adil bir barışa yol açmalı. Bugün bu müzakereleri yapan hiçbir oyuncu esirlerin değişimini görüşmüyor. Ama durum zaten bunu haykırıyor. Putin gerçekten bu savaşı bitirmek istiyorsa esir değişimi yapılmalı. Bu korkunç savaşın tekrarlanmaması için garantiler önemli. Ukrayna’nın NATO üyesi olacağı umudunu verebilirlerdi. Ama ABD’den maalesef bu desteğini duymuyoruz. Bence Rusya’nın bu büyük isteği bu sonuçla aynı anlama geliyor. Biz asker konuşlandırma konusunda bahsedebiliriz.”

Related Posts

DEM Parti heyeti Öcalan ile İmralı’da görüştü

DEM Parti heyeti, PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile İmralı’da bir görüşme gerçekleştirdi. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada, “Öcalan ile iki buçuk saat süren oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Atılacak yeni adımlarla birlikte sürecin gereklerini yerine getirme hususunda herkese, hepimize sorumluluklar düştüğünü ifade etti.” denildi.

Muhittin Böcek: Başınızı öne eğdirecek hiçbir olayın içinde olmadım

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in mesajı paylaşıldı.

FT: ABD’li şirket, Filistinlileri ‘yeniden yerleştirme’ planını modelledi

FT: ABD’li şirket, Filistinlileri ‘yeniden yerleştirme’ planını modelledi

İngilizler, İsrail’in gizlediği gerçeği ortaya çıkardı

İsrail’in gizlediği füze saldırıları, İngiliz The Telegraph gazetesine sızdırılan uydu görüntüleriyle ortaya çıktı. Görüntüler, İran’ın doğrudan beş İsrail askeri tesisini vurduğunu ortaya koydu.

Erken Avrupalılar neden koyu tenli ve saçlıydı?

İtalyan araştırmacılar, Avrupa’da son 45 bin yıldaki genetik değişimi inceledi. Sarı saç ve mavi göz gibi açık pigmentler, yaygın olarak 3 bin yıl kadar önce ortaya çıktı

Özel’den belediye operasyonlarına tepki: Gitsinler Antalyalı turizmciye, Adıyaman’da yas içindekilere, Adana’ya başkanlarının yokluklarını anlatsınlar bakalım

Özel’den belediye operasyonlarına tepki: Gitsinler Antalyalı turizmciye, Adıyaman’da yas içindekilere, Adana’ya başkanlarının yokluklarını anlatsınlar bakalım