Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

Beynin Ana Yakıtı Artık Sadece Glikoz Değil: Yağ Da Enerji Kaynağı Olabilir

Uzun yıllardır beyin için ana yakıt olarak glikoz biliniyordu. Ancak ABD’deki Well Cornell Medicine araştırmacılarına göre, nöronlar elektriksel aktivite sırasında yağ damlacıklarını da enerji için kullanabiliyor. Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma, beynin metabolizması hakkındaki kabul edilen bilgileri sorguluyor.

Yeni Araştırma: Beynin Yağ Yakımı ve Trigliserid Birikimi

Araştırmanın başyazarı Dr. Mukesh Kumar, yüksek enerji gereksinimi olan beyin dokusunda yağın kullanılmasının mantıklı olduğunu belirtiyor. Çalışmayı yürüten Dr. Timothy Ryan ise “Beynin yağ yakmadığını düşünüyorduk çünkü yağ depolarını hiç görmemiştik” diyor.

Bilim insanları, beyin üzerinde etkili olan DDHD2 genini inceleyerek yağ metabolizmasını araştırdılar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu genin yağları parçalayan bir enzimi kodladığı ve enzimin devre dışı bırakılması durumunda beyinde trigliserid birikimi olduğu gözlendi.

Araştırmada, nöronların yağ damlacıklarını parçalayarak yağ asitlerine dönüştürdüğü ve mitokondrilere göndererek enerji ürettiği belirlendi. Yağ damlacıklarının beyin için alternatif bir enerji kaynağı oluşturduğu ortaya çıktı.

Yağ Yakımının Engellenmesi ve Etkileri

Çalışmada, farelerde yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayan enzimin bloke edilmesi sonucunda beyinlerin yağ damlacıklarını kullanamadığı görüldü. Bu durumda farelerin vücut ısılarının düştüğü ve kalp atışlarının yavaşlayarak yarı-hibernasyon (torpor) haline geçtiği belirlendi.

Nörodejeneratif Hastalıklara Umut Olabilir

Bilim insanları, bu bulgunun Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların anlaşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Yaşlanma ve hastalık dönemlerinde yağ asitlerinin beyne enerji sağlayabileceği düşünülüyor. Dr. Timothy Ryan, “Glukoz ve lipidler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayarak, nörodejenerasyonu açıklayabilir ve beynin korunmasına dair yeni yollar geliştirebiliriz” diyor.

Related Posts

Tarih yazıldı ama kimse fark etmedi: Denizlerin altındaki yeni para

Şanghay, dünyanın ilk gemiden-gemiye sıvı karbondioksit transferini başarıyla gerçekleştirdi. Bu tarihi operasyon, yeşil denizcilik için yeni bir çağın kapısını araladı.

Mario Kart World güncellendi, oyuncular çileden çıktı

Oyun dünyasının devlerinden Nintendo’nun popüler oyunu Mario Kart World için yayınladığı 1.1.2 numaralı son güncelleme, oyuncular arasında geniş çaplı bir tartışma ve rahatsızlık yarattı. Güncellemenin getirdiği en büyük değişiklik, çevrimiçi modda …

AirPods kulaklıklara yeni özellikler

Apple, Airpods kulaklıklara getirilecek iki yeni özelliği duyurdu

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Panik 14 Mayıs’ta başladı: Taş devrine geri mi dönüyoruz sorularına NASA’dan açıklama!

14 Mayıs’ta kaydedilen X2.7 sınıfı güçlü Güneş parlamasının ardından “Taş Devri’ne dönüş” başlıkları vatandaşları tedirgin etti. NASA ve klimatologlar taş devrine dönüşün mümkün olup olmadığını yanıtladı.

Havadan benzin üreten makine geliştirildi

ABD merkezli bir şirket havadan benzin üreten bir makine geliştirdi. Buzdolabı büyüklüğündeki cihazın bu yıl içinde kullanıma sunulması bekleniyor.