Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Evinizde Bulunan Difenbahya Bitkisi Yüzünden Zehirlenen Kadın: Dikkatli Olun!

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr – Birçok evde uzun, iri ve gösterişli yapraklarıyla bulunan difenbahya bitkisi, ‘ağlayan çiçek’ olarak da bilinir. Ancak Bursa’da yaşayan bir kadın, bu bitki sayesinde zehirlenerek büyük bir travma yaşadı. Dijital içerik üreticisi Meryem Can, “Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın çünkü 2 gün önce bu çiçek yüzünden zehirlendim” açıklamasıyla dikkatleri çekti ve yaşadığı olayı sosyal medya hesabından paylaştı.

“Difenbahya bitkisi oldukça hızlı bir şekilde büyüyebilen bir bitkidir. Başındaki eğik yaprakları düzeltmek amacıyla geriye doğru ittikten sonra bitki kırıldı. Kırılma sonucunda içindeki sıvı yüzüme ve ağzıma temas etti. Bu sıvı aloe vera gibi geldiği için endişelenmedim, yüzümü sildim ve ağzımı temizledim. Fakat sonrasında dilim yanmaya başladı, aşırı salya akışı oluştu. Acile götürüldüm, dilimdeki yanma sona erdi ama içeride oluşan tahribat büyük oldu. Doktorlar duruma şaşırdı, zehirli olduğunu bilmiyorduk” diye anlattı.

Difenbahya bitkisinin neden ‘ağlayan çiçek’ olarak adlandırıldığı tam olarak bilinmese de bazı kaynaklar, bu etkinin bitki sahibinin ölümü sonrasında gerçekleştiğini iddia ediyor. Bilimsel bir kanıt olmasa da halk arasında yaygın olan bu hikaye, bitkinin ilginç bir özelliği olarak biliniyor.

Adını Kraliyet Bahçıvanından Aldı

Difenbahya bitkisi, bakımı kolay ve pratik olmasının yanı sıra zehirli olmasıyla da dikkat çekiyor. Farmasötik Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, bitkinin özsuyunun kalsiyum oksalat içerdiğine dikkat çekerek özellikle çocuklu ailelerin bu konuda tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

‘Bitkinin Özsuyu Zehirli’

Prof. Dr. Ahmet Aydın, Amazonlarda yerli halkın difenbahya bitkisinin özsuyunu ok uçlarını zehirlemek veya köleleri cezalandırmak için kullandığını söyleyerek, bitkinin zehirli etkilerinin boğazın şişmesi ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığını vurguladı.

“Difenbahyalar, yüksek nem ve belirli bir sıcaklık aralığını tercih ederler. Ancak özellikle çocuklu aileler dikkatli olmalı ve bitkinin temasını engellemelidirler. Herhangi bir zehirlenme durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir” – Prof. Dr. Ahmet Aydın

‘Gerekli Tedbirleri Alın’

Evde difenbahya bulunduran herkesin bitkiyi dikkatli bir şekilde manipüle etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Aydın, özellikle çocukların bitkiyle temasını engellemeleri gerektiğini belirtti.

Related Posts

Gizli şeker hastalığı nedir, nelere dikkat etmeli?

Prediyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker hastalığı tanısı korkutucu olabilir ama uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz büyük fark yaratabilir

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.