Cambridge Üniversitesi’nde 16. yüzyıldan kalma duvar resimleri keşfedildi
Cambridge Üniversitesi’ndeki bir çatı alanında çalışan inşaat işçileri yaklaşık 300 yıldır varlığı bilinmeyen ortaçağ duvar resimlerini ortaya çıkardı. 16. yüzyılın başlarında Christ’s College’da resmedilmiş sanat eseri restorasyon çalışmaları sırasında binanın en eski bölümünde bulundu.
Taç figürlerinden oluşan üç motif; kırmızı bir Lancastrian gülünü, ağır kapanan bir kapı olan bir “portcullis”i ve muhtemelen zambak çiçeklerinin yer aldığı bir amblemi tasvir ediyor.
Eserler bir kısmı 15. yüzyıla kadar uzanan, Christ’s College’ın en eski bölümü olan First Court’ta bulundu. Ancak uzmanlar resimlerin muhtemelen 16. yüzyılın başlarından kalma olduğunu ve en son 1730’larda görüldüğünü söylüyor.
DUVAR RESİMLERİNİN TARİHÇESİ
Christ’s College Cambridge, ilk olarak 1437’de ismi “Tanrı’nın Evi” olarak hizmet vermeye başladı. Kral 7. Henry’nin annesi Leydi Margaret Beaufort tarafından 1505 yılında Christ’s College olarak yeniden kuruldu.
Taç çizimlerinden birinde yer alan portcullis, Beaufort ailesinin o dönem kullandığı rozetiydi.
Tudor Hanedanının görsel ve maddi kültürü konusunda uzman olan Cambridge Üniversitesi sanat tarihçisi Dr. Christina Faraday keşfi “gerçekten heyecan verici ve sıradışı bir keşif” olarak nitelendirdi.
Dr. Faraday, kırmızı Lancastrian gülünün Gül Savaşları sırasında savaşan iki hanedandan birinin arması olduğunun düşünüldüğünü ancak büyük olasılıkla 7. Henry tarafından zaferinden sonra icat edildiğini söyledi.
Zambak çiçeklerinden oluşan “Fleur-de-lis” sembolü ise 3. Edward zamanından beri İngiliz krallarını temsil ediyor.
Keşiften sonra arşivler araştırıldı ve duvar resimlerinin en son görüldüğü tarihin 1738 civarında olduğu bulundu.
Çatı alanının kapalı olması resimlerin varlıklarının bilinmediği neredeyse 300 yıllık süreç boyunca iyi durumda kalmasını sağladı.