Gürcistan üye olur Türkiye asla!

AB Üyelik Sürecinde Son Durum

Ankara’da, ilk AKP hükümeti döneminde gerçekleştirilen bir havai fişek gösterisi sonrasında AB’ye üyelik sürecine girileceği açıklanmıştı. Ancak, bir yıl sonra yaşanan gelişmeler sonucunda AB tam üyelik sürecinin dondurulduğu duyurulmuştu. Bu durum halen devam etmektedir.

AB Komisyonu tarafından kabul edilen ‘Genişleme Paketi’nde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Türkiye bulunmaktadır. Rapora göre, Türkiye ile görüşmelerin askıya alındığı belirtilirken, başlangıç ​​tarihi henüz belirsizliğini korumaktadır. Diğer ülkelerin durumu ise şu şekildedir:

Kosova, Arnavutluk Hepsinde Sırada…

TÜRKİYE: Türkiye ile müzakereler 2018 yılından bu yana duraklama noktasında bulunmaktadır. Yargı bağımsızlığı ve temel haklar konusunda ciddi endişeler mevcuttur.

GÜRCİSTAN: Avrupa sınırı olmayan Gürcistan’a Aralık 2023’te adaylık statüsü verildi. Seçim reformları ve güvenlik önlemlerinin alınması durumunda üyelik sürecine geçilecektir.

MOLDOVA: Aralık 2023’te müzakerelere başlanmış olup, sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir.

UKRAYNA: Aralık 2023’te müzakerelere başlanan Ukrayna, sorunsuz bir ilerleme sergilemektedir.

ARNAVUTLUK: “Temel Unsurlar” başlıklı süreç Ekim 2024’te başlatılmıştır. Reformların hızlandırılması gerekmektedir.

BOSNA-HERSEK: Mart 2024’te müzakerelere başlanan Bosna-Hersek, müzakere çerçevesi üzerinde çalışmaktadır.

KOSOVA: 1 Ocak 2024’te vize serbestisinin başlatıldığı Kosova’da hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünün korunması önem arz etmektedir.

KARADAĞ: 2010 yılında aday statüsü alan Karadağ, 2024 yılında hukukun üstünlüğüne ilişkin kriterleri karşıladığı belirtilmiştir.

KUZEY MAKEDONYA: Temmuz 2022’de başlayan müzakereler sonucunda, AB müktesebatının bazı başlıkları başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

SIRBİSTAN: 2014 yılında başlatılan müzakerelerde rekabet gücü ve kapsayıcı büyüme kriterleri sağlanmıştır.

Related Posts

İsrail duyurdu: İran yeni bir füze saldırısı başlattı

İsrail ordusu, İran’dan İsrail’e füze ateşlendiğini, hava savunma sistemlerinin füzeyi engellemek için çalıştığını duyurdu.

Şırnak’ta 4 bölge, ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi

Şırnak’ta dört bölge 17-19 Haziran tarihleri arasında ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi.

İran-İsrail gerilimi büyürken UAEA Başkanı Grossi’den kritik radyasyon sızıntısı uyarısı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, İsrail-İran geriliminin yalnızca can kayıplarına değil, radyasyon sızıntısı riski ve nükleer diplomasi sürecinde gecikmelere yol açtığı uyarısında bulundu. Grossi, nükleer tesislerin korunması için tarafları itidale çağırdı ve tesislerdeki son durumu paylaştı.

İzmir’de lagünü deniz yosunları kapladı

İzmir’in Balçova ilçesindeki Çakalburnu Lagünü’nün bazı bölümleri, havaların ısınmasıyla birlikte deniz yosunlarıyla kaplandı.

IAEA duyurdu: İsrail İsfahan’daki 4 binaya hasar verdi

IAEA Başkanı Rafael Grossi, İsfahan nükleer sahasındaki 4 kritik binanın hasar gördüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pezeşkiyan ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede çatışmaların bir an önce sona ermesi ve nükleer müzakerelere dönülmesi için Türkiye’nin kolaylaştırıcı bir rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti.