Otomotiv endüstrisi 3,1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Türkiye Otomotiv Endüstrisi, Nisan Ayında 3 Milyar 146 Milyon Dolarlık İhracat Yaptı

Türkiye otomotiv endüstrisi, son verilere göre nisan ayında 3 milyar 146 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün geçen ayki ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösterdi.

Otomotiv sektörü, Türkiye’nin toplam dış satımından yüzde 15 pay alıyor. En fazla dış satım, 1 milyar 284 milyon dolarla “tedarik endüstrisi” grubunda gerçekleşti.

Geçen yılın aynı ayına kıyasla nisanda binek otomobil ihracatı yüzde 4 azaldı ve 895 milyon dolara geriledi. Diğer yandan, otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı yüzde 9 artarak 240 milyon dolara yükseldi.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı yüzde 33 artarak 513 milyon dolara, çekicilerin ihracatı ise yüzde 137 artarak 145 milyon dolara ulaştı.

Almanya, tedarik endüstrisinde en çok ihracat yapılan ülke olmaya devam ediyor. Almanya’ya ihracat yüzde 21 artış gösterdi. Ayrıca, Fransa’ya yüzde 19, Romanya’ya yüzde 30, İspanya’ya yüzde 33, Polonya’ya yüzde 39, Belçika’ya yüzde 37, Fas’a yüzde 40 oranında ihracat artışı yaşandı.

Binek otomobillerde ise en çok ihracat Fransa’ya gerçekleşti, ancak yüzde 26 oranında azaldı. Diğer taraftan, İspanya’ya yüzde 29, Almanya’ya yüzde 19, Hollanda’ya yüzde 71, İsveç’e yüzde 45 düşüş gözlemlendi. Bu dönemde Birleşik Krallık’a yüzde 24, İtalya’ya yüzde 66, Polonya’ya yüzde 100, Slovenya’ya yüzde 196, Belçika’ya ise yüzde 183 oranında ihracat artışı yaşandı.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Almanya’ya yüzde 492, İtalya’ya yüzde 141, İspanya’ya yüzde 168, Slovenya’ya yüzde 104 oranında ihracat artışı gerçekleşirken, Fransa’ya yüzde 16, Belçika’ya ise yüzde 29 düşüş kaydedildi.

Çekiciler ihracatında ise Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Fransa’ya üç haneli ihracat artışları yaşandı. Nisan ayında en büyük ülke pazarı olan Almanya’ya yüzde 44 artışla 529 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi. İkinci sıradaki Fransa’ya 355 milyon dolar ve üçüncü Birleşik Krallık’a ise 319 milyon dolarlık ürün gönderildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, verileri değerlendirerek yaptığı açıklamada, yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatının yüzde 6,5 artarak 12 milyar 635 milyon dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, geçen ayın bugüne kadarki en yüksek nisan ayı ihracatının gerçekleştirildiğini ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ile çekicilerin ihracatında büyük artışlar yaşandığını dile getirdi. Özellikle Almanya, Polonya, Slovenya ve diğer ülkelere yapılan ihracatın önemli ölçüde arttığını vurguladı.

Related Posts

Suudi Arabistan’da özel sektör ivme kaybetti.

Suudi Arabistan’da petrol dışı özel sektör satın alma yöneticileri endeksi Nisan 2025’te 55,6’ya gerileyerek Ağustos 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Mart ayında 58,1 olarak ölçülen endeks, yine de 50 eşiğinin oldukça üzerinde kalarak …

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçiş için değerlendirme sürecini başlattı

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçişin uygulanabilirliği, sermaye piyasasına olası etkileri ve piyasa katılımcıları açısından doğurabileceği sonuçların değerledirilmesi sürecinin başladığını duyurdu.

Dünya devinden kritik açıklama: ABD’nin Çin ile anlaşmaya ihtiyacı var

Dünya devlerinden ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, ABD’nin hisselerinin yükselmesi için Çin ile müzakere yapmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Mehmet Şimşek yıl sonu enflasyonda beklenen rakamı açıkladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir canlı yayında enflasyon oranına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek …

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı

Brent petrol fiyatlarında sert düşüş

Brent petrol fiyatı 60 doların altına indi. Varili uluslararası piyasalarda 59,42 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir