Sararmış plastik nasıl beyazlatılır? Sararan plastiği beyazlatmanın en basit ve güvenilir yolları

 “Sararmış plastik nasıl beyazlatılır” sorusu, plastik eşyaların zamanla sararmaya başlamasıyla ortaya çıkan kirli görüntü ile birlikte gündeme gelir. Duş kapılarından eski oyuncaklara, mutfak ekipmanlarından telefon kılıfına kadar birçok eşya zamanla sararak istenmeyen bir görüntüye sebep olur.

Doğru temizleme yöntemini bilmediğiniz takdirde sararmış plastiği beyazlatmak için yapılan birçok işlem başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu başarısız denemeler sonrasında mümkün olan eşyaları yenisiyle değiştiriyor, mümkün olmayanları ise sararmış şekilde kullanmaya devam ediyor olabilirsiniz. 

PLASTİK NEDEN SARARIR?

Plastik eşyalar zamanla güneş ışığına, yağa ve kire maruz kaldığında yüzeyde oluşan kimyasal reaksiyon onların sararmasına neden olur. Plastik yüzeylerin sararmasının her eşya için farklı sebepleri bulunabilir. Ancak genel olarak bakılırsa bu sararma eşyanın kullanıldığının ve eskidiğinin bir işarettir.

SARARMIŞ PLASTİK NASIL BEYAZLATILIR?

  • Hidrojen Peroksit Kullanın

Sararmış plastiği beyazlatmak ve eski haline geri döndürmek için kullanılabilecek en etkili ve kolay yöntem hidrojen peroksit kullanmak olabilir. Hidrojen peroksit, özellikle şeffaf telefon kılıflarının sararma sorununu çözmede en çok işe yarayan yöntemdir.

Hidrojen peroksit ile sararmış plastiği beyazlatmak için eşyanın girebileceği bir kabın içerisine hidrojen peroksidi dökün ve plastiği içerisine bırakın. Lekelerin söküldüğünü görene kadar gün ışığı alan bir yerde bir süre bekletin. Lekeler söküldükten sonra plastiği çıkarın. Güzelce durulayın ve kurutun.

  • Çamaşır Suyu Kullanın

Evinizde hidrojen peroksit yoksa mutlaka temizlik malzemelerinin olduğu dolapta çamaşır suyu vardır. Çamaşır suyu da hidrojen peroksit gibi sararmış plastiği beyazlatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesidir.

Çamaşır suyu ile sararmış plastiği beyazlatmak için mutfak lavabonuzun giderini kapatın. İçerisine çamaşır suyunu dökün ve bir miktar su ilave edin. Sararmış plastiği çıkarın ve bu çamaşır sulu karışımın içerisine bırakın.

Sararmış plastik beyazlayana kadar bekletin. Beyazladıktan sonra çamaşır suyu içerisinden çıkarın. Sabunla güzelce yıkayın ve durulayıp kurumaya bırakın.

  • Karbonat Ve Bulaşık Deterjanı Kullanın

Sararmış plastiği beyazlatmanın en masum yollarından bir tanesi ise karbonat ve bulaşık deterjanı ile yapılan temizleme solüsyonudur. Bu yöntem ile çocuğunuzun sararmış oyuncaklarını gönül rahatlığıyla beyazlatabilirsiniz.

Bu yöntem için bulaşık deterjanı ve karbonatla bir macun hazırlayın. Sararmış plastiği az bir miktar su ile nemlendirin. Temiz bir süngere hazırladığınız bu macunu sürün ve sararmış plastiği dairesel hareketlerle ovalamaya başlayın.

Sararmış plastik beyazlamaya başladıkça işleme devam edin. Tam anlamıyla sarılığı bitince sabun ve suyla güzelce yıkayıp durulayın. Temiz bir havlu ile kurulayın.

  • Limon Kullanın

Sararmış plastikleri beyazlatmanın bir diğer güvenilir ve sağlıklı yolu da limon kullanmaktır. Limon sararmış plastiği beyazlatmakla kalmayacak aynı zamanda onun güzel kokmasını da sağlayacaktır. Ancak bu yöntemi küçük ebattaki plastikler üzerinde deneyerek en verimli sonucu alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Limon ile sararmış plastiği beyazlatmak için öncelikle bol miktarda limondan limon suyu yapmanız gerekir. Limon suyu hazır olunca onu bir kaba aktarın ve sararmış plastiği içerisine bırakıp en az bir saat güneşte bırakın.

Bir saat sonra yumuşak kıllı bir fırçanın üzerine bulaşık deterjanı sürün ve plastiği güzelce fırçalayın. Lekeler çıktıktan sonra durulayın ve güzelce kurutun.

  • Sirke Kullanın

Şeffaf saklama kapları kullanıldıkça sararması ile oldukça sinir bozucu bir hal alır. Özellikle plastik eşyaları beyazlatmak için beyaz sirke oldukça iyi bir araçtır. Aynı zamanda güvenilir olduğu için çocuklarınıza ait eşyaları için de tercih edebilirsiniz.

Sirke ile sararmış plastik beyazlatmak için öncelikle lavaboyu tıkayın ve içerisine bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı, iki bardak beyaz sirke, su ekleyin ve güzelce karıştırın. Sararmış plastik kaplarınızı bu suyun içerisine bırakın ve ıslanmasına izin verin.

Islanan ve yumuşayan plastik kapları yumuşak kıllı bir fırça ile güzelce fırçalayarak temizleyin. Sararmış lekeler çıkınca su ile durulayın ve temiz bir havlu ile kurulayın.

  • Sihirli Sünger Kullanın

Özellikle beyaz renkte elektronik eşyalarda zamanla dış plastik yüzeylerinde sararmalar görülebilir. Konu elektronik eşya olunca onu çamaşır suyu ya da sirke gibi su içeren temizlik yöntemleri ile temizleyemezsiniz.

Elektronik eşyaların sararmış plastik yüzeylerini temizlemek için sihirli silgi kullanabilirsiniz. Bunun için sihirli silgiyi su ile ıslatın ve güzelce sıkın. Plastik yüzeyi sihirli silgi ile silin. Tüm sararmış yüzeyler temizlenene kadar aynı işlemi tekrar edin. Daha sonra yüzeyi kuru bir havlu ile kurulayın.

İlginizi çekebilir;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir