Talan yasası gün sayıyor

Madencilik Şirketlerine Orman ve Zeytinlikleri Açacak Yasa Teklifi TBMM Gündemine Geliyor

Iktidarın maden şirketlerinin orman ve zeytinlik alanlarına zarar vermesine imkan sağlayacak yasa teklifi, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı beklemeden teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerinin başlatılmasına olanak tanıyacak olan bu yasa teklifi, her türlü eleştiriye rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

“Madenciliğe Hayır!”

İktidar, “süper izin” mekanizması ile kritik ve stratejik maden yatırımlarının önünü açtığını savunurken, TEMA, WWF-Türkiye ve Doğa Derneği gibi çevre örgütleri, doğadan ziyade madencilerin önceliklendirildiği görüşüne karşı çıkıyor. Çevre örgütleri, yasa teklifinin sadece zeytinlikleri değil, ormanları, korunan alanları, sulak alanları ve yaban hayatı geliştirme sahalarını da madenciliğe açmayı kolaylaştırdığını vurguluyor.

Yasa teklifinin 11. maddesi, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlarken, bu alanlardaki zeytin ağaçlarının aynı il veya ilçede farklı bir alana taşınmasını öngörüyor. Ayrıca, ÇED izin süreçleri de 4 ay ile sınırlandırılıyor.

Yasada geçen “ÇED sürecinde hukuki öngörülebilirliğin artırılması” ifadesi, vatandaşları hangi maden projelerinin onaylandığı yerine hangilerinin reddedildiğini takip etmeye zorlayacak şeklinde yorumlanıyor.

Geçtiğimiz hafta TBMM önünde yasa teklifini protesto eden vatandaşlar, “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz, madenlere gömülmeyeceğiz” sloganları atmışlardı. Yasa teklifi, Genel Kurul’da kabul edilirse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.

Zeytin Ağaçları Taşınırken Kurudu!

Zeytinliklerin taşınmasıyla ortaya çıkabilecek çevresel felaket, Aydın’ın Çine ilçesinde görülmüştü. Çine Yaşam Platformu’ndan Ahmet Uslu, Evrensel Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 2023 yılında taşınan 150 zeytin ağacının yüzde 80’inin kuruduğunu belirtti. Zeytin ağaçlarının en az 50-60 yaşında olduğunu vurgulayan Uslu, “Zeytinliklerin taşınarak kurutulduğu bu alanda Zeytin Katliamı Müzesi oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

Related Posts

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …

Toplu ulaşıma zam geldi: 1 Temmuz’da başlıyor

Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehir içi toplu taşıma ücretlerinde yeni bir düzenlemeye imza attı. TÜİK’in enflasyon verileri temel alınarak yapılan zam kararı doğrultusunda, şehir içi otobüs, minibüs, taksi ve servis ücretlerine artış …

Balıkesir’de altın vuruş: 587 milyon dolarlık maden alanını işletecek şirket belli oldu!

CVK Maden, Eti Maden’in Balıkesir Kepsut’taki altın sahasının işletme hakkını yüzde 55,6 rödovans oranıyla kazandı. Sahada 587 milyon dolar değerinde 177 bin ons altın rezervi bulunuyor.