Teknoloji girişim ekosistemi son 4 yılda 4,7 milyar dolarlık yatırım aldı
“`html
Türkiye’nin Teknoloji Ekosistemi ve Yatırımları Hızla Büyüyor
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirilen Avrupa’nın en prestijli teknoloji ve girişimcilik buluşmalarından biri olan Slush’ta, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Polat, Türkiye’nin teknoloji girişim ekosisteminin son yıllarda önemli bir büyüme kaydettiğini vurgulayarak, “2011-2021 yılları arasında Türkiye’deki girişimler yaklaşık 810 milyon dolarlık yatırım aldı. Ancak son 4 yılda, özellikle 2024’ün ilk 9 ayındaki 700 milyon doları da eklediğimizde, toplamda 4,7 milyar dolarlık bir yatırım ülkemize geldi.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin temel hedeflerinden birinin, Türkiye’nin dinamik teknoloji ekosistemini uluslararası düzeyde tanıtmak olduğunu ifade eden Polat, bu amaçla Slush gibi etkinliklerde yer almaya karar verdiklerini açıkladı.
Polat, ayrıca benzer etkinliklerin diğer Avrupa şehirlerinde de düzenlendiğini, yakın zamanda Lizbon’daki Web Summit’e katıldıklarını belirterek, “Türkiye’nin gelişen ekosistemini ve kamu teşviklerini uluslararası arenada anlatmak istiyoruz. Bu tür etkinliklerin önemi büyük. Zira, günümüzde teknoloji girişimleriyle sağlanan yatırımların ekonomik büyüme, istihdam ve diğer alanlardaki katkıları oldukça anlamlı. Türk girişimcilerimizin bu ekosistemden daha fazla pay almasını arzuluyoruz. Ayrıca, diğer ülkelerdeki girişimcileri Türkiye’ye çekmek ve ülkemizi bölgede önemli bir üs haline getirmek istiyoruz.” dedi.
TÜRKİYE’NİN YATIRIMCILARA SUNDUĞU FIRSATLAR
Polat, Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu fırsatlardan bahsederek, bunların sayısının fazla olmasına rağmen, kendilerinin bunu daha net hale getirerek 4 ana değer önerisi üzerinde yoğunlaştıklarını ifade etti.
Bu değer önerilerinden ilki olan büyüme, Türkiye’nin son 20 yılda ortalama %5,4 yıllık büyüme kaydettiğini ortaya koydu. İkinci olarak, yatırım ortamının elverişli olmasının kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Polat, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Yatırım Danışma Konseyi sıklıkla topluyor. Yatırım ortamını iyileştirmek için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.” dedi.
Polat, Türkiye’nin sağladığı değer önerilerinin üçüncüsü olarak genç, yetenekli iş gücünü örnek göstererek, eğitimiyle öne çıkan bir iş gücünün ülkenin potansiyelini artırdığını kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı, “Girişimci bir kültüre ve yetenekli mühendis kadrosuna sahibiz. Bu iki unsur, ülkemizin yüksek potansiyeli açısından büyük bir önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Bir diğer önemli unsurun lokasyon olduğuna değinen Polat, “Türkiye, jeostratejik açıdan önemli bir konumda ve bu durumu sürekli vurgulamak gerek. Türk Hava Yolları sayesinde birçok ülkeye kolay ulaşım sağlanıyor. Son 20 yılda yapılan alt yapı yatırımlarıyla Türkiye, sadece üretim değil, aynı zamanda yönetim üssü olarak da dikkat çekmektedir.” dedi.
STRATEJİK HAVUZ: ALMANYA İLE ÇİN ARASINDAKİ GÜÇ
Türkiye’de 7 unicorn (1 milyar doları aşan değerlemeye sahip girişimler) olduğunu belirten Polat, “Turcorn” sayısının artırılması için sürekli çaba gösterdiklerini kaydetti.
Polat, önümüzdeki döneme ilişkin 2024-2028 doğrudan yatırım stratejilerinin yayımlandığını belirterek, bu stratejinin uluslararası yatırımlar, finansal kaynaklara erişim, özel yatırım fonları ve risk sermayesi gibi unsurları kapsadığını bildirdi.
Mevcut ekonomik belirsizlikler ve Kovid-19 sonrası tedarik zincirlerindeki kırılmaların, yeniden bir yapılandırma sürecine yol açtığını ifade eden Polat, “Birçok ülke, genç nitelikli insan gücünü çekme konusunda çeşitli stratejiler geliştiriyor. Ülkemizin de bu yönde önemli adımlar atması gerektiğinin bilincindeyiz.” dedi.
Polat, stratejinin merkezine sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm konularını yerleştirdiklerini belirterek, “Artık katma değeri yüksek, inovasyon ve AR-GE ağırlıklı yatırımların peşinde koşmalıyız. Teknoloji alanında atılacak adımlar, Türkiye’nin büyümesini hızlandıracaktır.” diye ekledi.
Son olarak, uluslararası yatırımcılarla yapılan görüşmelerde Türkiye’deki gençlerin üst düzey pozisyonlara gelme eğilimlerini gözlemlediklerini belirten Polat, gençlerin Türkiye’nin potansiyeline inanarak ülkeyi daha ileri taşımak için önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Bekir Polat, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye, bölgesinde 85 milyon nüfusuyla, genç ve eğitimli iş gücüyle Almanya ile Çin arasında önemli bir ekonomik güçtür. Ancak bu yeterli değil, daha büyük hedeflere ulaşmak için hep birlikte çaba göstereceğiz.”
“`