Veriler başka halkın gündemi bambaşka

Belce ÖRÜ

Türkiye’nin dolar bazında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 1 trilyon 322.4 milyar dolar olarak gerçekleşti ve kişi başına düşen milli gelir tarihi zirveye çıkarak 15 bin 463 dolara ulaştı. Ancak gerçekler farklı mı?

HAKİKAT FARKLI

Türkiye, yüksek enflasyon ve sabit kurlarla Dünya Bankası’nın yüksek gelirli ülkeler listesine girmesine rağmen yıllardır dünya ekonomisinin ilk 15’inde kendine yer bulamadı.

Üstelik bu zenginlik ülke nüfusunun çoğunluğuna ulaşmamış durumda. Bugün Türkiye’de asgari ücret 22 bin 104 lira iken Avrupa’nın en düşük altıncı ülkesi konumunda. En düşük emekli aylığı ise 14 bin 469 lira. Büyük şehirlerde en düşük kiralar ise 25 bin liradan başlıyor.

2003 yılından bu yana ortalama fiyatlar 24 kat, gıda fiyatları ise 35 kat arttı. Yüksek faizler, ülkedeki yüksek gelir gruplarını zenginleştirirken gelir dağılımındaki eşitsizlik büyüdü ve orta sınıf neredeyse yok oldu. Çalışanların yarısı asgari ücret veya biraz daha üzerindeki maaşlarla yaşam mücadelesi veriyor.

Türkiye, yüksek enflasyon sıralamasında Zimbabve, Sudan, Güney Sudan, Arjantin ve Venezuela’dan sonra dünya genelinde altıncı sırada yer alıyor. Büyüme oranlarına bakıldığında ise, üretim ve katma değere dayalı bir büyüme yerine tüketimin öne çıktığı, enflasyonu tetikleyen hizmetler ve inşaat sektörünün ön planda olduğu bir modele sahibiz.

Türkiye’de geleceğe dair güvenin azaldığı bir ortamda beyin göçü hızlanıyor ve her üç gençten biri ne eğitim ne de iş imkanına sahip. Gerçek işsizlik oranı yüzde 28’i geçerken işsiz sayısı 11.2 milyonu aştı.

Vatandaşlar Geçim Mücadelesinde

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ve kişi başına düşen milli gelirdeki artışın vatandaşlar için anlam ifade etmesi, yaşam standartlarının yükseltilmesi, yapısal reformların uygulanması ve ekonominin rekabetçi bir seviyede olması ile mümkün olabilir. Ancak günümüz Türkiye’sinde asgari ücretli, emekli ve gençlerin öncelikli gündemi hayatta kalma mücadelesi.

Related Posts

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …

Toplu ulaşıma zam geldi: 1 Temmuz’da başlıyor

Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehir içi toplu taşıma ücretlerinde yeni bir düzenlemeye imza attı. TÜİK’in enflasyon verileri temel alınarak yapılan zam kararı doğrultusunda, şehir içi otobüs, minibüs, taksi ve servis ücretlerine artış …