Yanlış aşı yapılan sağlıklı kadın dünyanın en ölümcül hastalığına yakalandı

8

İrlanda’da 30 yaşındaki sağlıklı kadın; kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı olmak için kliniğe gitti. Ancak sağlık görevlisi büyük bir hata yaparka ona MMR yerine tüberküloza karşı geliştirilen Bacillus Calmette-Guerin (BCG) aşısı uyguladı.

Tüberküloz, her yıl yaklaşık 1.2 milyon ölüme neden olan dünyanın en ölümcül enfeksiyonu olarak biliniyor. Normalde bebeklere uygulanan BCG aşısı, yanlış uygulanması durumunda ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Sağlıklı bireylerde bu tür komplikasyonlar nadir görülse de tıbbi kayıtlara göre yüzde 1 ila 10 arasında değişen oranlarda yan etkiler bildiriliyor.

HAYATINI TEHDİT EDEN ENFEKSİYONA YOL AÇTI

Kadının koluna yapılan enjeksiyonun ardından aşı bölgesinde iltihaplı bir apsenin geliştiği fark edildi. Başlangıçta doktorlar bunun ciltteki bağ dokusu iltihabından kaynaklandığını düşündü ancak yapılan testler, apsenin vereme neden olan bakteri içerdiğini ortaya koydu. Uzmanlar, kadının vücudunda tüberküloza yol açan bakterinin, büyükbaş hayvanlarda yaygın görülen bir suştan kaynaklanabileceğini belirtti.

Daha da önemlisi BCG aşısı yanlış bir şekilde kas içine enjekte edilmişti. Oysa bu aşının deri altına uygulanması gerekiyordu. MMR gibi viral aşılardan farklı olarak BCG aşısı bakteri içerdiği için kas içine yapıldığında enfeksiyon kontrol edilemez hale geldi ve bakterinin yayılmasına yol açtı.

Yanlış aşı uygulaması sonucunda kadının bağışıklı sistemi sağlıklı olmasına rağmen ciddi bir enfeksiyon gelişti. Hastaya tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar verildi ve 6 ay süren tedavi sonrasında tamamen iyileştiği bildirildi.

Mehmet Şimşek