Yatırımcılar dikkat: Oranlar güncellendi! Bankalardan yüksek faiz rüzgarı

Merkez Bankası Politikaları Kredi ve Mevduatlarda Faizleri Yükseltti

Merkez Bankası’nın para politikalarındaki sıkılaştırma adımları, kredi ve mevduat faizlerinde belirgin bir artışa neden oldu. Geçtiğimiz aylarda bankalarda mevduat faizleri yüzde 50 seviyelerine kadar çıkarken, mayıs ayı itibarıyla bu oranlar daha da yükseldi.

Faiz Oranları Önemli Bir Seviyeye Ulaştı

Yatırımlarını sabit ve risksiz araçlarda değerlendirmek isteyenler, piyasadaki güncel mevduat faizlerini yakından takip ediyor. Geçen hafta mevduat faizleri yüzde 52’ye kadar yükselirken, bir banka bu oranı yüzde 53’e çıkardı.

Yüksek Getiri Elde Etmek Mümkün

Faizlerin yüzde 50 seviyesinde sabit kalması durumunda, yatırımcılar vade sonunda hem ana paralarını hem de birikmiş getirilerini alarak toplamda yüzde 60’a varan bir getiri elde edebilirler.

Faizlerdeki Olası Değişimler

Faizlerin gelecekteki seyri konusunda endişelenenler için Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, “Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, enflasyon farkının yüzde 13,36 seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bu durum, yıllık enflasyon hedefini tutturmanın zorluğunu gösteriyor. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı’nın açıklamaları piyasaları olumlu etkiledi. Mevduat faizlerindeki ufak artışlar normal karşılanmalı” dedi.

Yatırımcılar, önümüzdeki dönemde enflasyon rakamlarını yakından takip ederek mevduat faizlerindeki olası değişimlere hazırlıklı olmalıdır. Uzun vadede ise faiz indirimlerinin beklenmesi gerektiğini belirten Kurtuluş, mevduat faizlerinin geleceğini belirlemek için enflasyon verilerinin beklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Vade Tercihi ve Getiri Hesaplama

Faiz oranlarındaki olası değişiklikler göz önüne alındığında, birikimleri kısa vadeli mevduatlarda değerlendirmek daha mantıklı olabilir. Örneğin, 1 milyon TL’lik bir mevduatın aylık getirisi yaklaşık olarak 39.496 TL olabilir. Bu sebeple, yatırımcıların vade seçimlerini dikkatlice yapmaları önem arz etmektedir.

Related Posts

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat …

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir