Yeni ilçede viyadüklerle güvenli ulaşım

Çoruh Nehri üzerine projelendirilip, temeli 2013’te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5’inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile hidroelektrik santrali (HES) inşası tamamlandı. 2022’de su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile 7 köyü sular altında bıraktı. Mart 2024’te tam kapasiteyle üretime geçen Yusufeli Barajı’nda bugüne kadar 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ekonomiye 6 milyar 620 milyon lira katkı sağlandı.

KARA YOLU AĞI TAMAMLANDI

Bölgede baraj suları altında kalacak mevcut kara yolu yerine yeni ulaşımın sağlanması için Yusufeli Barajı relokasyon yolları projelendirildi. 3 etaplık proje kapsamında aralarında tünel, viyadük, köprü ve 12’si hemzemin 17 kavşağın yer aldığı toplam 69,2 kilometre uzunluğundaki kara yolu ağı tamamlanarak, hizmete açıldı. Relokasyon yollarının 56,7 kilometrelik kesimi 40 tünelle geçilerek, Artvin’in eşsiz doğasının korunması da sağlandı.

YAKALAR VİYADÜKLERLE KAVUŞTU

153 yıllık tarihinde 7’nci kez taşınan Yusufeli’nin yeni yerleşim alanında Tekkale, Yusufeli, Yusufeli Merkez, Çevreli ve Şilenkar viyadükleri inşa edildi. Viyadüklerle Çoruh’un yakaları kavuşurken, yeni yerleşim yerlerine değişen kara yolu ağı kapsamında inşa edilen toplam uzunluğu yaklaşık 57 kilometrelik 5 viyadüğün yanı sıra 40 tünelle ulaşılıyor. Türk mühendislerin yanında yüzlerce kişinin aralıksız çalıştığı, ‘dengeli konsol’ yöntemiyle yapılan viyadükler, Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlıyor. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlayan viyadükler, bölgenin ulaşım ağını güçlendirirken, trafik akışında daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunuyor.

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ VİYADÜĞÜ YUSUFELİ’DE

50 metre yüksekliğinde, 685 metre uzunluğunda ‘çelik orthotropic köprü’ olarak projelendirilip, itme-sürme yöntemiyle inşa edilen Yusufeli Merkez Viyadüğü, Türkiye’nin en yüksek 2’nci viyadüğü olma özelliğini de taşıyor. Tabliyelerin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullanılıp, baraj suları üzerine kurulan viyadük sayesinde; Yusufeli ilçesi ve çevre köyler ile Artvin arası ulaşım mesafesi yaklaşık 15,5 kilometre, ulaşım süresi 25 dakika kısalıyor. Devasa viyadüklerin Çoruh ile sunduğu eşsiz manzara, Yusufeli Barajı’nı yakından görmeye gelenlerin de ilgi odağı oluyor.

Related Posts

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …

Toplu ulaşıma zam geldi: 1 Temmuz’da başlıyor

Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehir içi toplu taşıma ücretlerinde yeni bir düzenlemeye imza attı. TÜİK’in enflasyon verileri temel alınarak yapılan zam kararı doğrultusunda, şehir içi otobüs, minibüs, taksi ve servis ücretlerine artış …